Prevajalnik

torek, 22. marec 2016

Ravna zemlja ali okrogla zemlja?

V zadnjih nekaj letih je na spletu začelo krožiti ogromno govoric o antični ideji ravne zemlje oz. po slovensko imenovane tudi ploščata zemlja. To je ideja, ki postavlja svet kot primiru postavljen disk, z raznimi stebri za podporo in stekleno kupolo, ki preprečuje vdor vesoljnih voda. Ta ideja je bila dokaj popularna do 16. stoletja, med tem, ko jo na Kitajskem niso zatrli dokler niso tja prišli Jezuitski misionarji (Jezuiti so red rimske Katoliške cerkve). Danes se večina ljudi taki ideji smeji, saj danes vemo, da imamo satelitske posnetke, ki prikazujejo zemljo kot kroglo. Prav tako vemo, da je na luni senca, ki se ustvari, ko je zemlja med soncem in luno.Drug dokaz je ta, da ladje izginejo ob našem opazovanju za horizontom in pa okroglost drugih planetov. Ob taki obilici dokazov je že res čudno, da se še vedno najdejo ljudje, ki podpirajo idejo ravne zemlje.
Vendar vseeno preglejmo nekaj dokazov, ki so nas naučili, da je zemlja okrogla:


1. Kolumbus je obplul svet
Vsi vemo, da je Kolumbus s svojo plovbo dokazal, da ladje ne padjo čez rob zemlje in, da se dejansko da zemljo obpluti, zakar je smatrano, da je zemlja okrogla. Vendar pomislite, da je Kolumbus plul samo od zahoda proti vzhodu, kar je možno tudi, če je zemlja ravna. Pomnimo, da zagovorniki ravne zemlje ne trdijo, da vode kar padajo čez nezaščiten rob zemlje, ampak trdijo, da je kopno na sredini morja, ki je obdano z ledeno oviro. Kolumbusova plovba ni dokazala ničesar, če bi Kolumbus plul od severa proti jugu, potem bi bil to dokaz, da je zemlja zares okrogla. Zanimivo je, da tega ne moremo storiti, saj vemo, da bi treščili v ledene gore. Torej morajo zagovorniki obeh idej priznati, da se ujemajo v tem, da je zemlja omejena z ledenimi ovirami.


2. Galileo je ugotovil, da je zemlja tista, ki se vrti okoli sonca in ne sonce okoli zemlje.
Galilejo je živel v času primitivne astologije, teleskopi niso bili izpopolnjeni in, če gledaš v nebo in vidiš, da se sonce, zvezde in luna premikajo potem to ne pomeni, da se zemja tudi premika. Galilejo ni bil prvi, ki je izrazil idejo Heliocentrizma (idejo sistema, kjer se vse vrti okoli sonca), ampak so to že prej predlagali razni grški filozofi. Torej, v času Galileja človek zagotovo ni mogel vedeti, kaj se vrti okoli česa. V devetnajstem stoletju so se znanstveniki odločili, da bodo dokazali, da je imel Galileo prav. Zato so skonstruirali napravo, ki je oddajala žarke svetlobe na vse strani in bi zabeležila še tako majhen premik zemlje. Poskus se je imenoval Michelson-Gale (M&G) in je na začudenost znanstvenikov spodletel dokazati premik zemlje. Po tem poskusu so delali še mnoge podobne, vendar so vsi pokazali enako. To je bil razlog, da so v 20. stoletju podprli Einsteinovo idejo o relativnosti, ki izniči eter (medij skozi katerega potujejo snovi, kot je npr svetloba) in je tako oklicala M&G poskus za ničevrednega. Nezmožnost te teorije je spodkopal celo Nikola Tesla, ki je bil nasprotnik ideje, da etra ni. 


3. Posnetki iz vesolja nam garantirajo, da je zemlja okrogla
Pustimo teorije zarote, ki kažejo raznovrstne slike astronavtov na luni, ki se ne skladajo z realnostjo (od nasprotujočih senc svetlobe, do slike fotografa v maski astronavta do enih in istih krajev snemanja itd.). Približno 100 km nad zemljo obstaja pas visoko radiacijskih valov, imenovan Van-Alanovi radiacijski pas. Tega celo NASA sama prizna, da ni zmožna prečkati, saj bi močnost te radiacije skurila kar koli je živega. Torej, če je luna nad temi pasovi radiacije in NASA celo sama prizna, da jih ne more prečkati, kako potem lahko vemo, da so te slike resnične? Pomislite kakšen HD videjo lahko naredi Hollywood z nekaj milijonskim zneskom, sedaj pa pomislite, kaj bi lahko naredila NASA s skoraj neomejenim zneskom, ki ga dobiva vsako leto od davkoplačevalcev? Mogoče bi bila celo zmožna ponarediti vse skupaj v nekem bunkerju, daleč proč od oči publike? Poleg tega pa imamo bolj malo posnetkov zemlje iz vesolja, pojdite in vtipkajte zemlja iz vesolja in vam bo našlo več ali manj enake fotografije s celo vtisom retuširanosti oblakov. NASA celo sama prizna, da mora te posnetke retuširati, saj jih pridobiva iz raznih satelitov. Če naj bi bili sateliti v vesolju, zakaj morajo urejati slike iz raznih satelitov?
Armstrong je šel na luno in posnel le nekaj slik, med tem, ko jih je zvezdnica samo do stranišča posnela 192
Kaj pa vsi posnetki o izstreljenih vesoljskih ladjah? Plovilo gre samo toliko visoko, kolikor je treba, da se skrije pred očmi publike in, da ne zadane meje cca 100 km. Lahko še leti nekaj časa vzporedno potem pa se spusti na drugem koncu nazaj na zemljo.


4. Senca na površju lune
Ker se vidi senca na površju lune, je smatrano, da je zemlja okrogla in smatramo, da ta pojav nastane takrat, ko je zemlja med luno in soncem. To se da ovržti s preprostim opazovanjem, ko sta luna in sonce oba skupaj vidna na horizontu, pa se še vedno pojavi senca na površju lune (glejte sami in slej kot prej boste ta pojav opazili). Torej za to ni nujno odgovorna zemlja med luno in soncem in ta dokaz ne služi za okroglost zemlje.


5. Vsi drugi planeti so okrogli, zato je tudi zemlja okrogla
To je na začetku dejansko smiselen odgovor, dokler se ne poglobimo globje. Če mi predpostavimo, da je zemlja tavajoča zvezda (to v grščini pomeni planet), izgubljena nekje v vesolju, potem lahko temu prikimamo. Da so planeti okrogle oblike nam kaže NASA in tudi sami lahko preverimo to, če si kupimo teleskop in ga usmerimo na kakšen planet. Vendar ali ste vedeli, da mi nikoli ne bomo dobili tako HD slik planetov, kakor jih dobi NASA? Mi bi dobili majhno pikico, ki je komaj razvidna. Če ne bi na vsake toliko časa pogledali v novice, kjer piše, da je NASA objavila to in ono novo sliko planeta, sploh ne bi vedeli, kako planet od blizu izgleda. Torej se moramo za točnost planetov zanašati na agencijo, za katero smo videli, da se nam je v pretekloti že lagala.
Torej, da rečemo, da mora biti zemlja okrogla samo zato, ker so drugi planeti okrogli je enako, kot da bi rekli, da smo prišli iz slona, ker imamo ušesa. To ni noben trdnejši dokaz o obliki zemlje.


6. Izginjanje ladij na horizontu
Aristotel je opazoval ladje in ugotovil, da ladja po enem času izgine iz vidika in izgleda, kot da bi padla čez horizont. Zato je to uporabil kot dokaz, da je zemlja okrogla. Vendar, če bi filozof vzel v roke zmogljiv daljnogled, bi videl, da bi lahko ladjo opazoval še na milje in milje daleč, še celo takrat, ko bi mogla kurvatura zemlja že zdavnaj izbrisati ladjo iz našega vidika. Seveda pa je res, da po enem času ladja dokončno izgine iz našega vidnega polja zato, ker imamo do določene mere sposobnost vida.


7. Nezmožnost videnja Severnice, ko se pomikamo vse bolj južno
To ni noben dokaz o obliki zemlje, saj bi severnica in katera koli druga zvezda, izginila iz našega pogleda, saj imamo samo do določene mere sposobnost vida.


8. Na zemeljski površini je možno narisati pravokotnik
Ta dokaz bi bil najmočnejši in bi potrdil enkrat in za vselej, da je zemlja v resnici okrogla, saj se na ravnem disku to nikakor ne bi moglo tvoriti (poskusite sami na maketi). Vendar pomnimo, da tega noben ni šel probavati, saj je to skoraj nemogoče in bi stalo nepredstavljive vsote denarja, da ne omenimo, da bi mogla črta biti potegnjena čez privatno zemljo, čez gore in ogromna morja.


9. Obstoj Antarktike na jugu dokazuje, da je zemlja okrogla
Antaktika naj bi bila sedmi kontinent in je na najbolj skrajnem jugu zemlje. Vendar ali ste vedeli, da je v 1950-ih to območje padlo pod zaščito OZN, ki okoli Antarktike izvaja mednarodno kontrolo? Razni obiski turistov so možni vendar samo na majhnem območju. Države, ki so drugače sovražne med seboj (Rusija, ZDA, Kitajska...) vse izvajajo kontrolo območja pod eno organizacijo, se vam to ne zdi nič čudnega? Torej, če sploh ne moremo na lastno roko preveriti, da je Antarktika kontinent, kako potem vemo, da je to dokaz za okroglo zemljo? Pa tudi, če bi bila, to ni dokaz, da je zemlja okrogla ali ravna.

Torej po vsem tem sodeč, mi sploh nimamo nobenih dokazov o tem, da je zemlja okrogla. Čeprav je malo morje "dokazov" ki naj bi garantirali okroglo zemljo, pa jih je veliko težko za preveriti. Navajajo smeri vetra, razne stare horoskope, koledarje in mnoge stvari, ki lahko služijo za okroglo in ravno zemljo. Tudi na strani zagovornikov ravne zemlje ne manjka nesmiselnih dokazov (efekti pri pristajanju, skakanje iz miz ipd.) vendar klub mnogim nesmiselnim dokazom, vseeno obstajajo realni, ki nam lahko potrdijo na kakšni zemlji živim:


1. Opazovanje mest in objektov na km in km daleč
Sončen zahod iz Lookout Mt 
Skozi dober daljnogled lahko opazujemo objekte, ki so oddaljeni neverjetne razdalje. Čeprav je možno, da je zemlja prevelika, da se bi videlo kurvaturo, saj zavzema le malo manj kot 30% zemljine površine, pa so vsa opazovanja na "kratke" razdalje(nekje do 100 km) pokazala, da je teren raven. Prav tako je bil na to temo narejen poskus v 19. stoletju, ki se je imenoval Bedford level eksperiment. Eden izmed poizkusov je potekal tako, da je en mož miroval v kanalu vode in z daljnogledom spremljal ladjo, ki je potovala vse dlje od njega. Po razdalji 8 milj, niso zaznali nobenega vpada terena. Čeprav so kritike, da je ta poizkus bil storjen na premajhnih razdaljah, lahko na večjih razdaljah dobimo enake rezultate, saj so tudi mornarji opazili svetlobne stolpe, ki bi mogli biti že zdavnaj zakriti, pa vsi vemo, da so namenjeni prav temu, da se jih vidi čim dlje. Obstaja tudi poročilo, da se iz Lookout mountain v zvezni državi Georgia (ZDA) vidi v sedem zveznih držav, ki so oddaljene kilometre daleč. V času Ameriške državljanske vojne sta obe ameriški vojski potrdili ta opazovanja in danes tam obstaja popularna turistična atrakcija. 


2. Ploščatost terena
- več zveznih držav ZDA je totalno ravnih: Florida, Illinois, S. Dakota, Kansas, Delaware, Texas in še bi lahko naštevali.
Bonneville slane ravnine v zvezni državi Utah (ZDA), kjer ljudje radi dirkajo in Salar de Uyuni slane ravnine v Boliviji so slanine, ki se razprostrirajo kilometre in kilometre, brez kakršnega koli znaka ukrivljenosti.
- celoten kontinent Avstralije je znan kot raven kontinent.
- 70% morske gladine sestavljajo km ravne plošče, imenovane Abisijske ravnine, torej kako bi to delovalo na okrogli zemlji?
- v nebo izstreljujejo vremenske balone, ki so pokazali, da izgleda zemlja ravna tudi od vzgoraj brez kakršne koli ukrivljenosti. 
- celo geologi priznavajo, da je zemlja ravna


3. Nesmiselne proge letov

Letala imajo polno spremenjenih letov in dotočenje goriva na progah, ki bi morale biti veliko krajše. Praktično, če malo raziskujete trajajo leti smešno dolgo, če je zemlja okrogla. Če pa vzamemo za primerjavo približno mapo ravne zemlje, potem leti postanejo veliko bolj logični.

4.  Prikrita sporočila v medijih in logotih organizacij
Logo OZN predstavlja ravno zemljo, sestavljeno iz 33 vzporednic kar dokazuje njihovo skrivno prepričanje o obliki zemlje. Več tovarn in skupin ima ime ravna zemlja kar se mogoče ne zdi pomembno a pomislite, da okultisti (ljudje, ki študirajo Skrivno znanje) radi skrivajo svoje prave podobe. Med njih spada: Flat earth society in Flat earth band (glasbeni skupini), Flat earth brewing (pivovarna v ZDA), Flat earth impossibly good (znamka slanih jedi) pa tudi (statistična agencija) Flat earth direct. Podzavestno pa nam idejo ravne zemlje dajejo tudi v risankah in filmih (npr. Simpsons:under the doom). Google je celo leta 2013 (za dan zemlje) in 2015 (za zimski solsticij) izdelal logotipa, ki močno spominjata na ravno zemljo. Prav tako obstajajo igralne karte, ki govorijo, da imajo zagovorniki ravne zemlje prav,.


5. Logična opazovanja
Čeprav so to najmanjši dokazi, pa jih lahko vseeno omenimo. Čute imamo z razlogom, ne zato, da jih izklopimo in, da vse verjamemo tretjim osebam. Pomislite, da če pogledate na jasni dan iz kakšnega visokega hriba, boste videli kilometre daleč naokoli. Ob takih trenutkih si bi mogoče kdo še celo upal reči: "O kako je ravno, če ne bi vedel, da je zemlja okrogla, bi mislil, da je ravna". Če pogledamo v nebo vidimo, da je sonce veliko manjše, kot pa nam pravijo, da je. Čeprav bi lahko bilo tudi drugače, pa vemo iz pošiljanja vremenskih balonov v nebo, da tudi iz večje višine izgleda majhno. Temu pritrjujejo tudi sence sonca na vodnih površinah ali iz oblakov, ki izgedajo bolj podobne, kot da se sonce skriva nekje nad oblaki in ne tisoče kilometrov v vesolju. Poleg tega pa spimo na ravni postelji, lebdimo na ravni gladini vode, pišemo na ravne liste papirja, ravnamo si oblačila, zidamo na ravnini in gledamo na ravno uro v obliki diska. Torej zakaj ne bi bila zemlja prav tako ravna?

Torej toliko podatkov, kolikor nam jih je možno pridobiti iz preprostih in realnih opazovanj, nam kaže, da so dokazi bolj v prid ravni zemlji. Vendar zakaj ta tema na blogu o kreaciji? Ker ima tudi Sveto Pismo o tem besedo ali dve za reči in, ker je danes splošno znano, da ima Biblija kontradikcijo, ker uči ravno zemljo. Biblija govori v zvezi z zemljo sledeče: 

- zemlja je pri miru in se ne vrti kar smo videli, da je res, saj ni nobenemu uspelo dokazati, da se zemlja vrti.

- sonce in vse ostalo je tiso, ki se premika moderna znanost pravi, da je sonce pri miru in nepredstavljive oddaljenosti od majhne zemljice, ko pa vidimo iz posnetkov vremenskih balonov, da je sonce veliko bližje in veliko manjše v velikosti ter, da je zemlja tista, ki je večja od njega. Nikoli ne rečemo: "Glej, kako se je zemlja premaknila, da vidimo sonce" ampak rečemo: "Glej, sonce je vzšlo". Zanimivo je, da Wikipedija navaja, da sonce ne more imeti Van Allanovih pasov, ker ne more imeti stabilnega +/- nabitega radiacijskega pasa. Bi bil mogoče razlog ta, da tega sonce ne more imeti, ker v resnici sonce kroži?

članek na Wikipediji, če vpišete v ang. Van Allenovi pasovi


- zemlja je podprta s stebri čeprav je to služilo v preteklosti za to, da ima Biblija kontradikcijo, saj pravi na drugem mestu, da lebdi na ničemur vendar je lahko to hitro pojasneno. Kdo pa pravi, da so stebri zemlje fizični?Kaj pa, če so duhovni, kakor v risankah, ko mini tornado drži to in ono stvar in bi se dalo reči, da zemlja resnično lebdi na ničemur, kar je fizičnega? Gospod je lahko še vedno naredil trdne duhovne temelje, ki držijo zemljo.

-  zemlja ima konce, vogale, 4 kvarterje, robove in meje čeprav mnogi kritiki pravijo, da so vogali v Raz 7:1 samo strani neba, grška beseda za vogal (gónia) jasno opisuje, da misli fizične vogale. V drugem verzu se tudi pojavi beseda vogal, ampak je tam uporabljena druga beseda (pantachothen).

- zemlja je pokrita s stekleno kupolo (Firmament) 


Kar smo pisali, vam bo pokazalo tudi, če vpišete v iskalnik Hebrejska ali Biblijska kozmologija, saj ideja ravne zemlje izhaja še od Izraelcev (Hebrejcev). Ideja ravne zemlje je bila popularna tudi v prvi cerkvi in naj bi začela izgubljati popularnost v 4. stoletju po Kr, ko se je formirala Rimska Katoliška cerkev, ki je kmalu začela sprejemati mnogo poganskih idej. Vendar kljub temu najdemo idejo prisotno vse do 16. stoletja in naj bi izgleda nekako tako (sliki sta samo simbolični!):



Vbistvu je ideja okrogle zemlja zrastla samo zato, da izpodrine verodostojnost Svetega Pisma.
Čeprav je to zgolj teorija, pa ima veliko dokazov, ki bi jo lahko podprlo. Leta 1608 je bila končna Biblija Reformacije skoraj dokončana, ta Biblija je bila Biblija Kralja Jakoba (KJ-Biblija). Po neuspelem atentatu na kralja Jakoba in angleški parlament l. 1604, so nasprotniki KJ-Biblije morali iskati po drugih področjih. Davno pred KJ-Biblijo so že vstajali možje, ki so Biblijo prevajali in jo dajali navadnim ljudem, zakar je takratna cerkev izgubljala vse več podpore. Vendar nikoli ni nevarnost bila tako živa, kakor v obdobju od 1518, ko je Luther pribil 95 tez, do začetka 17. stoletja, ko se je prevedla KJ-Biblija. Ljudje tistega časa so vedeli, da so center vesolja, da se sonce giblje okoli zemlje in, da obstaja Bog, ki nas ljubi. To so vedeli predvsem zato, ker so verjeli v Biblijo in, če je lažna cerkev želela obdržati svojo tradicijo, je mogla Biblija umreti. Ker to ni bilo možno in se je Biblija že preveč razširila, so se nasprotniki Biblije organizirali pod okriljem "razuma" in ustanovili vedo, ki jo poznamo kot znanost. Zanimivo je, da je KJ-Biblija  prevedla kot ena izmed edinih, znanje kot znanost, saj so očitno prevajalci vedeli, da bo kmalu ta lažna znanost zavladala svetu in mnoge pogubila. Naj omenimo, da Biblija ni proti znanosti, vendar je za realno znanost, ki jo lahko vidimo, preverimo in dokumentiramo. Nič od tega se ne da reči za a(nti)teistično znanost, ki je od svojega začetka močno proti Bogu. To verjamemo, da je bil razlog, da je Galileo leta 1608 vstal in po tistočih letih verovanja v ravno zemljo, oklical to za grozno zmoto. Čeprav so tudi iz lažne cerkve vstali mnogi, ki so njegove trditve napadli, pa so še vedno služili strani, ki je želela ljudem odvzeti Božjo Besedo. Čisto možno pa je tudi, da je bila to kontrolirana opozicija, ki se je pretvarjala, da stoji za Biblijo, a je v resnici želela smrt Bibliji in pridobitev ugleda lažni cerkvi (torej dve muhi na en mah).
slika "Jezusa" iz francoske Biblije iz 13. stoletja

Za Galilejom je vstal tudi Newton, ki je nekega dne sedel po drevesom, nakar mu je na glavo padlo jabolko. Zato je dobil idejo, da je jabolko vodila ena navidezna sila, ki jo je oklical za gravitacijo (lat. gravitare, kar pomeni težnost). Za gravitacijo je spisal formulo, ki pa še danes znanstvenikom predstavlja probleme. Ideja gravitacije je končno pojasnila, zakaj ljudje ne padajo iz Avstralije v vesolje, vendar jo ateistična znanost rada gleda za veliko več, kot to, saj pravijo, da je tudi Big bang nastal zaradi gravitacije, da gravitacija drži planete v redu in gravitacija povzroča plime zaradi lune. Torej gravitacija je veliko več, kot samo nedolžna sila, pripisali so ji karakteristike Božanstva, ki si jih zasluži samo Gospod. Čeprav je res, da stvari padajo, da plime nekako nastajajo in, da mora Nekdo to držati vse skupaj, pa to ne pomeni nič drugega kot to, da obstaja osebni Kreator. Gravitaciji lahko do ene mere gospodujemo, kar nas naredi v bogove, vendar Bogu vemo, da nikoli ne moremo gospodovati.

Zanimivo je, da v okultizmu radi častijo boga, ki mu pravijo Baal, kar se podobno sliši kako ball (žoga po ang.). Baal je bog, ki je omenjen tudi v Bibliji in je bil znan kot bog sonca. Če pogledamo, so vsi planeti poimenovani po grško-rimskih bogovih in center vsega je (po trditvah lažne znanosti) ogromno sonce (Baal). Torej ta znanost ponovno pričuje temu, da je sama zelo verna in opraviči ime anti-Theis (proti-Bogu), saj želi Boga Biblije vržti ven, vstaviti pa boga po svojih željah.

Vemo, da mora biti po celem življenju drugačnega mišljenja težko vse to predelati, vendar vedite, da vas Gospod ljubi in ne glede na to, ali bi bila zemlja okrogla ali ravna, bo enkrat prešla. Pomembno je, da izveste vprašanje življenja že danes!

Ravna zemlja ni problem odrešitve, če ste Bibliji verujoči in želite še naprej verjeti v Heliocentrični model vesolja, potem to ni problem, dokler s tem ne poskušamo narediti Boga v lažnivca-kakor to dela znanost, ki si po krivem tako imenuje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar